post

Hamburgherii si sanatatea

Se stie ca excesul de hamburgheri si costita afumata nu este bun pentru inima. Un studiu recent facut de Spitalul din Brigham, SUA, arata ca aceste mancaruri pot creste si riscul de diabet.

Hamburgers

La studiu au participat 37.309 de femei. Cele care consumau costita cel putin de doua ori pe saptamana au prezentat un risc cu 17% mai mare de a face diabet de tip 2, comparativ cu cele care consumau cel mult o data. Iar riscul crestea cu 24% la cele care mancau hamburgheri cel putin de doua ori pe saptamana.

Cercetatorii nu stiu exact de ce aceasta favorizeaza diabetul, dar presupun ca nitratii, conservantii sau aditivii alimentari din aceste mancaruri (in principal din carnea, sosurile si painea folosite la preparare) sunt toxici pentru pancreas (distrugerea celuleor pancreasului indica diabetul de tip 2).

Dar cat inseamna “exces”? Cantitatea optima este inca disputata, spune autorul studiului, Yiqing Song. “Evitarea unei diete bogate in carne procesata, cartofi prajiti si dulciuri este mai importanta decat incriminarea unui fel de mancare”, arata el.